Kış aylarında araçlardan istenilen performans alınabilmesi ve araç sağlığının korunabilmesi için bazı önlemler alınması gerekir. Elektrikli araç ve elektrikli araç bataryaları için ise alınan önlemlere bazı ek başlıklar eklenmelidir. Atılacak olan adımlar ile soğuk havaların araba üzerindeki olumsuz etkileri minimum düzeye indirilebilir. Ayrıca kış şartlarında da araçtan alınabilecek sürüş performansının ideal aralıklarda olması sağlanabilir. Böylece hem sürüş güvenliği hem de araçların uzun ömürlü kullanımı desteklenir.
Elektrikli Araçlar İçin Batarya Isıtma Sistemleri
Elektrikli araçlarda lityum iyon özelliklerine sahip piller bulunur. Bu pillerin çalışabilmesi için optimum bir sıcaklık gerekir. Kış aylarında bu optimum sıcaklığı sağlamak daha zor olabileceğinden piller daha düşük performans sağlar. Performansın korunabilmesi için elektrikli araç üreticileri batarya sıcaklığının korumak adına bir ısıtma sistemi geliştirmiştir. Bu ısıtma sistemiyle araç bataryası sabit bir sıcaklıkta kalabilir. Isıtma sistemleri performansı koruyabildiği gibi batarya sağlığını da iyileştirebilir.
Şarj Performansını İyileştirmek İçin Yapılabilecekler
Havaların soğumasıyla birlikte elektrikli araç bataryalarının şarj dolum süresi yavaşlamaya başlar. Hedeflenen performansın alınabilmesi ve bataryanın ideal sürede şarj olabilmesi için araçlar, soğuk havalarda açık havada değil, kapalı garajlarda şarj edilmelidir. Bazı üretici firmalar, dolum süresini hesaba katarak, bazı araç modellerine ön ısıtma sistemi eklemiştir. Bu ön ısıtma sistemi sayesinde bataryanın dolum süresindeki yavaşlama önlenebilir.
Eğer aracın kapalı bir alanda şarj edilmesi mümkün değilse, aracı şarj etmeden önce pil ısıtma sisteminin devreye sokulması önerilir. Bu sayede batarya, optimum sıcaklığa ulaşır ve hedeflenen sürede şarj dolumu sağlanabilir.
Isıtma ve soğutma sistemleri, yıl boyunca her hava koşulunda aracın maksimum verimle kullanılabilmesini ve bataryanın hedeflenen sürede şarj edilebilmesini sağlar. Soğuk havalarda bataryayı sıcak, sıcak havalarda ise serin tutmayı amaçlayan bu sistemlerin devreye alınabilmesi için araç bataryasında belirli bir miktar güç bulunması gereklidir. Bu nedenle aracın bataryasının tamamen bitecek şekilde kullanımından kaçınılması önemlidir. Belirli oranda şarj kalması sayesinde, araç şarj istasyonuna gidene kadar kullanılabilir ve aracı şarj etmeden önce pil ısısı ideal aralıklara getirilebilir.
Alınacak önlemler hem şarj süresinin optimum düzeyde kalmasını sağlar hem de batarya performansını korur.

Optimal Şarj Seviyelerine Dikkat Edilmesi
Elektrikli araç batarya ömrü, bataryanın doldurulma oranı ile yakından ilişkilidir. Batarya sağlığını maksimize etmek için aracın, pil seviyesi %20’nin altına düşmeden kullanılması önerilir. Soğuk havalarda bataryanın tamamen bitmesinden kaçınılmalıdır. Bu, aracın soğukla mücadele edecek kadar enerjiye sahip olmasını sağlar. Ancak, düzenli olarak bataryayı maksimum kapasitede şarj etmekten de kaçınılmalıdır. Genellikle %80 civarında bir doluluk oranı, batarya ömrünü korumak açısından ideal kabul edilir.
Soğuk havalarda, batarya sağlığını ve doluluk oranını koruyabilmek için araçların genellikle iki günde bir şarj edilmesi tavsiye edilir. Bu düzenli şarj uygulaması, bataryanın performansını ve ömrünü uzun vadede koruyacaktır.
Elektrikli Araç Şarj Kablosu Kullanımı
Aracın düzenli olarak şarj edilmesine dikkat edildiği gibi, şarj işlemi sırasında kullanılan ekipmanların sağlamlığı da önemli bir konudur. Kış aylarında elektrikli araç şarj kablosunun üzerinde buz birikimi görülebilir. Bu durum, şarj performansını olumsuz etkileyebileceğinden göz ardı edilmemelidir. İstenilen şarj performansının elde edilebilmesi için, toz ve buz birikimi kuru bir bez veya fırça yardımıyla uzaklaştırılmalıdır.
Özellikle dış mekan şarj ünitelerinde, şarj kablosu ve bağlantı noktaları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Şarj kablosunda çatlak, aşınma veya başka bir hasar fark edildiği takdirde, yetkililerle iletişime geçilmesi önerilir.
Şahsi elektrikli araç şarj istasyonu kullanıyorsanız ve istasyonunuz dış mekanda bulunuyorsa, ekipmanlarınızı korumak için kablo koruma kapakları veya izolasyon malzemelerinden destek almanız tavsiye edilir. Bu önlemler, şarj istasyonunun uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar.
Araç İçi Isınma İçin Kullanılan Enerji
Yolculuk sırasında aracın içini ısıtmak için klima kullanımı oldukça yaygındır. Ancak, klima kullanımı elektrikli araçların batarya enerjisinin daha hızlı tükenmesine neden olur. Bu durum, soğuk havalarla birleştiğinde hedeflenen menzilden çok daha az bir mesafe kat edilmesine yol açabilir. Olumsuz senaryoları önlemek adına bazı enerji tasarrufu yöntemleri uygulanabilir.
Eğer kullandığınız aracın akıllı kabin yönetimi sistemi bulunuyorsa, aracınızı şarj ederken içini ısıtabilirsiniz. Böylece şarj işleminden sonra, aracınızın içi hali hazırda sıcak olacağından yolculuk sırasında sürekli olarak iç ısıtma sistemini kullanmanıza gerek kalmaz ve hedeflenen menzile daha rahat ulaşabilirsiniz.
Yolculuk sırasında ise enerji tasarrufu sağlamak için klima yerine koltuk ısıtma seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Bu yöntem, batarya enerjisinin daha verimli kullanılmasını sağlayarak planlanan menzilde performans almanıza yardımcı olur.
Bahsedilen önlemlerin alınması ile elektrikli araçlardan soğuk kış aylarında da maksimum verimlilikte bir performans alabilirsiniz.
Ayrıca Kışın Elektrikli Araç Kullanımı: Şarj Sorunlarına Pratik Çözümler içeriğini de inceleyerek daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.